Translate

2012. március 25., vasárnap

Medves és gyöngyszemei

A mostani szép napos hétvégén egy kedves ismerősöm Ágota és én úgy döntöttünk, hogy teszünk egy laza kis kirándulást a Medvesre és környékére. A Hotel Medvesnél letettük az autót és innen gyalog fedeztük fel a környéket, bár a felfedezés helyett sokkal inkább a látogatás a megfelelőbb kifejezés, hiszen a környéket ismerjük viszonylag jól.

A Hotel után egy kis sziklás, lejtőtörmelékes úton vezetett a menetünk, ahonnan rövid idő után kiértünk a fennsík egy részére, ami leginkább egy alföldi pusztára emlékeztetett. A puszta szó az egyik legelterjedtebb kifejezés itt, amit e területre használnak.

A jelenleg száraz, de közel sem élettelen területen a kis földutak kereszteződésénél áll egy kis feszület, amit a felirat tanulsága szerint 1901-ben tettek oda. Itt az ember el tud merengeni sok mindenen, mert nagyszerű nyugalom övezi a környezetét: nem olyan messze vannak települések, de szépen csendesen húzódnak meg a fennsík oldalában vagy rajta, vannak madarak, melyek csicseregnek mellettünk, a feszület mellett van egy nagy fa, mely árnyékot adhat a nagy melegben. Palócföld…

A kis merengés után az utunk a turistajelzéshez vezetett, mely egy régi bitumenutat követett, amelyet még jó száz éve vagy régebben építhettek az itteni bányásztevékenység segítésére.

Az erdőben megtaláltuk a Tehenesi-tavat és a Gortva egyik forrását, melynek különlegessége a vasas kiválás, amely a patakmedret rozsdaszínűre festi.

Vasas kiválás és patak általi kimosódás

A jelzésen elértük Rónabányát, ahol működött kőbánya és szénbánya is viszonylag kis területen. A meredek kaptatón elértük Szilvás-kőt, ami több dologról is nevezetes: van mágneses elhajlást előidéző bazaltszikla, jégbarlang hasadékrendszer, felhagyott kőfejtő, ahol lehet tanulmányozni a bazaltot, mint kiömlési kőzetet, szép kilátás, katonasírok és sípálya.

Jégbarlang

Katonasírok

Egy kis játék

A nap már lemenőben volt, mikor elindultunk Rónafalu-felé, ahol rövid úton eljutottunk a kiinduló pontunkhoz, de előtte még búcsút vettünk a puszta fennsíktól. A természet mikor majd bontja szirmait és teljes erejét mutatja az élet visszatérünk.

10 megjegyzés:

  1. Kedves Gábor!

    Köszönöm ezt a szép kirándulást Neked !!
    Amint lehet, ismétlünk!!! :-))

    Kedves Ismerősöd: Ágota :-))))

    VálaszTörlés
  2. Szija Ágota, szija Gábor :-)
    Tökkjó! Érdekes dolgokat láthattatok! Egyre jobban vágyom azt a vidéket is megismerni :-)
    Szuper az utcsó kép, jókat tudsz csinálni, Gábor! Máskor is tettél már fel panorámaképeket, én egyelőre olyanokat nem tudok csinálni, úgyhogy ez nagy dolog a szememben :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszi az új bejegyzést! Nagyon jó kis helyen jártatok, én is "tévedtem" már arra 1-2 alkalommal.
    Tudtátok egyébként, hogy a Medves-fennsíkon van Magyarországon legmagasabban szikes (!) rét? Nem véletlen tehát a hasonlóság az alfölddel.

    VálaszTörlés
  4. Ez nekem is új. Mit lehet tudni róla? Van valami különleges növényfaj? Az egész réti jellegű területre igaz a szikes rét, vagy csak speciálisan valamelyikre? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hernyópázsit (Beckmannia eruciformis) nevű fű van kisebb, vízállásos foltokban a síkon, ez a növény a tiszántúli szikesekre jellemző.

      Törlés
  5. Jelzem én sem tudtam :) És azt sem, h. itt is van jégbarlang, mint nálunk a Szt. György-hegyen. Jó kis túra lehetett. Jók a képek is! Az első is nagyon tetszik, a negyedik is nagyon szép lehet, amikor már zöld, vagy ősszel amikor hullanak a levelek. Az utolsó kép pedig haláli :D
    Nekem is el kell jutnom még erre a vidékre

    VálaszTörlés
  6. Igen, a negyedik lett az egyik kedvencem nekem is: lehet háttérnek beteszem. :) A gépen a panoráma funkciót most próbáltam ki először emberrrel ilyen megvalósításban. (Az ötlet már régen megvan)
    A vidék vár mindenkit szeretettel, meg házipálinkával... :)

    VálaszTörlés
  7. Hát, ha már ennyi embernél megvan az igény, hogy megismerjük ama vidéket, csak kéne oda szervezni egyszer valamit! Mit gondoltok?

    VálaszTörlés
  8. Azt, hogy gyertek, várunk benneteket! http://www.ronafalu.hu, http://facebook.com/ronafalu.hu, http://www.facebook.com/MedvesFennsik

    VálaszTörlés