Translate

2011. október 22., szombat

Októberi Mátra

Október elsején, az Európai Madármegfigyelő Napok szombatján Vadorival a Mátrában túráztunk. A Budapest - Recsk buszjárattal a fővárostól egy és háromnegyed óra alatt Mátraházán találtuk magunkat. A zöld négyzet turistaúton indultunk, szelíd természetbúvár tempóban, vagyis elég időt hagytunk madarak és egyéb teremtmények megcsodálására. Az erdőn nagyon látszott, hogy már hetek óta nem esett egy csepp sem, a növények levelei összeaszottan konyultak le, és a por is nagy volt mindenütt. Egyébként éppen "kopogott" az erdő: a tölgyek javában hullatták a makkjukat, mely ebben az évben kiugróan bőven termett.

Bükkös Mátraházán
Nagy Hidas-völgy
Néhány száz méter gyaloglás után a Nagy Hidas-forrás patakját keresztezte az út, itt megálltunk egy kicsit, hogy vízi gerincteleneket keressünk. Találtunk csigákat, bolharákokat, húrférgeket, és még egy gerinceshez, egy foltos szalamandrához is volt szerencsénk. Innen továbbhaladva, a vízmű után telepített fenyvesbe értünk, ahol egy hatalmas telep kapcsos korpafűre bokkantunk.

Kapcsos korpafű
Az út ezután a Csór-réti-víztározó mellett vitt el, mi letértünk róla egy kicsit és belopakodtunk a tóhoz. Gyönyörűen sütött a nap, a színeződő lombú erdő övezte víztározó igazán idilli látványt nyújtott, nem is találhattunk volna jobb helyet az ebédhez. 

Csór-réti-víztározó
A Nyírjes-erdészháznál áttértünk a kék jelzésre, azon folytattuk utunkat a Galya-tető felé. A Galyán is tartottunk egy rövid pihenőt, és egy kicsit fotózgattuk a nyárról megmaradt, még felismerhető növényeket, például a védett erdei holdviolát és a pávafarkú salamonpecsétet. A kéken tovább haladva, a csillagvizsgáló utáni cserjésedő réteken őszi kikericset, szártalan bábakalácsot és színes lombú fákat fotóztunk, majd szépen lassan Mátraszentimrén zártuk a túrát.

Kilátás a Galya-tetőről
Szártalan bábakalács
Őszi kikerics
Vadkörte erezete #1
Vadkörte erezete #2


2 megjegyzés:

  1. Nini, egy bejegyzés! És milyen jó kis fotók vannak benne, na meg milyen jó kis helyen voltatok! A levél erezetéről készített makrók álomszépek, háttérképnek kitűnőek :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen! Sajnos az erezetes fotók felbontása nem az igazi, ezért inkább ilyen kicsiben mutat jól, de dolgozom az ügyön! :)

    VálaszTörlés