Translate

2022. április 13., szerda

Kirándulás és tudomány egyszerre - kapcsolódj be a tavaszi kankalin kutatásába

Ebben a bejegyzésben egy ökológiai kutatást szeretnék népszerűsíteni, amelyhez civil adatszolgáltatók, jellemzően természetjárók segítségét kérjük.

fotó: Kaarel Kaisel

A tavaszi kankalin nevű növénynek kétféle virágtípusa van. Az egyikben rövid a bibe és hosszúak a porzók (S-típus), a másikban hosszú a bibe és rövidek a porzók (L-típus). Ideális esetben ez a két típus egyenlő arányban fordul elő az állományokban, de az állomány és az élőhely létére nézve kedvezőtlen folyamatok kapcsán ez az arány eltolódhat.

A tavaszi kankalin és két virágtípusa

A kutatás arra irányul, hogy megnézzük Európa-szerte, hogy milyen arányok figyelhetők meg a természetben. Azt kérjük tehát, hogy ha kirándulás közben látsz tavaszi kankalint, akkor ...

1. Bizonyosodj meg róla, hogy valóban tavaszi kankalinról van szó - a faj felismeréséről írok ebben a bejegyzésben, de lentebb találsz képeket is

2. Adj egy nagyságrendi becslést arra, mennyi növényegyed alkotja az állományt (10? 100? 1000? ... - nem kell pontosan)

3. Nézz meg 100 egyedet, és írd fel, hogy a két virágtípus milyen gyakorisággal fordul elő

4. Küldd be az adatokat a cowslip.science oldalon (van magyar verzió is)

Tavaszi kankalin a Börzsönyben

Tavaszi kankalin a Cserhátban

Bővebben írok a kutatásról a saját blogomon. Ez a bejegyzés a tavalyi hirdetés, ez az idei néhány eredménnyel. Ami pedig a legfontosabb, az a kutatás hivatalos oldala.

Az adatgyűjtés nem igényel előképzettséget. Kiválóan elvégezhető családi, baráti, iskolai kirándulások közben. Remélem, sokak lelik örömüket a kankalinokban és a tavaszi túrákban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése